Kérjük, támogassa adója 1%-ának felajánlásával a Magyar Robbantástechnikai Egyesületetet.

Adószámunk: 18113358-1-42

Köszönjük!

1% rendelkező nyilatkozat letölthető itt.

Egy régi meghívó és fénykép az asztalfiók mélyén

Téma: 

Ha egy íróasztal fiókjai megtelnek, akkor ezek tartalmát át kell rendezni. Így járt Kánnár Tibor tagtársunk is.

Kánnár Tibor geofizikus-mérnök nyugdíjas tagtársunk aktív korában végig az alföldi olajiparban dolgozott robbantásvezetőként.

Az iróasztal rendezése során közel 20 olyan publikáció került elő, amelyeket hazai és külföldi konferenciákra, szakmai napokra készített és adott elő. Lapozgatva a régi anyagokat eszébe ötlöttek azok a szakmai viták, konzultációk, amelyeket kollegáival, szakmabeliekkel folytatott.

A publikációinak közös vonása volt az, hogy kizárólag a mélyfúrásokban végzett robbantásokkal, többségükben a robbantásos rétegmegnyitások (perforálások) hazai helyzetével és fejlesztésével foglalkozott.

Az iratok lapogatása és rendezése során íróasztal mélyéről bukkant elő egy régi meghívó.
(képre kattintva nagy méretben)

 meghívó  meghívó

 A Meghívó valószínűleg már kuriózumnak számító, a kezdeti idők egy rendezvényére szóló meghívó. Az előadók között szerepelt többek között a szakmánk minden tagja által tisztelt néhai Papp József is. Sok résztvevő számára nagy élmény volt egy mélyfúró berendezés és az algyői gázüzem megtekintése.

Tovább rendezve a fiókot egy régi, már fakuló fekete-fehér fénykép került elő.

meghívó

1985 szeptemberében Balatonfüreden rendezték meg a VIII. nemzetközi Robbantástechnikai Konferenciát.

 A IV. szekcióban elhangzott a "Törekvések a magyar szénhidrogén-ipar rétegmegnyitási (perforációs) munkáinak korszerűsítésére" című előadást, (amely Bohus Géza elnök felkérésére hangzott el)  a fénykép tanúsága szerint is nagy érdeklődéssel hallgatták a szakemberek.

 Az egykori előadóban kellemes emlékeket hozott felszínre a fotó látványa. A kutatás-fejlesztés, a szakmai kihívások és a kollegákkal együtt végzett fárasztó, de élvezetes munkák.

A "portalanítás" és a rendezés után az iratok, a meghívó és a fakuló fénykép ismét visszakerülnek az asztalfiókba. A legközelebbi rendezésnél, portalanításnál majdan ismét fel fogja idézni a múlt szép emlékeit az egykori előadónak.

 Budapest, 2007. december

Kánnár Tibor visszaemlékezését leírta Diószegi Imre.

 Meghívó és fénykép: Kánnár Tibor